;((
:-)
=))

;-(
:d
:-d@-):p:o
(o)[-(:-?(p):-s(m)8-):-t:-bb-(:-#=p~$-)(b)(f)x-)(k)(h)(c)cheer

Pages

Sunday, January 18, 2015

មូលហេតុនៃកំហូចផលិតផលអាហារ

កំហូចផលិតផលអាហារ​ត្រូវបានអោយន័យជាទូទៅតាមបំរែបំរូលវាឃ្លាតពីចារិកលក្ខណះគុណភាពដើមរបស់វា(បន្ទាប់ពីការផលិតភ្លាមៗ)​ដោយផ្អែកទៅលើតម្រូវការចាំបាច់របស់ផលិតផលអាហារ គឺថេរភាពគុណភាព និង សុវត្ថិភាពចំពោះអតិថិជន​ប្រើប្រាស់របស់វា​ ។
Add caption
  • បំរែបំរូលទាំងនោះរូមមាន ៖ ការកើតឡើងនៅភាពស្រអាប់(Poor appearauce) (ឬការ​បាត់បង់ពណ៌discoloration) កំហូតក្លិន (​offensive smell ) កំហូចរស់ជាតិ ។
  • កំហូចផលិតផលអាហារ​(FoodSpoilage) ត្រូវបានបង្កឡើង
  • Ø  មូលហេតុនៃកំហូតផលិតផលអាហារ ៖ 
     
    Biological Factors:  

    Microorganisms (m.o):
    ជាទួទៅកោសិការវាស្ថិតនៅក្នុងទំរង់ពីបែបអាស្រ័យទៅនិងប្រភពរបស់វាគឺ ទំរង់លូតលាស់( vegetative from) មានទំរង់ស្ប៉( spores or sports )​ ទំរង់លូតលាស់របស់វាគឺវាស្ថិតនៅមជ្ឈដ្ឋានសើម ឬរាវ​ ឬក្នុងផលិតផលអាហារ ទឹកសេរី(Aw >0.65 ) តែប៉ុណ្ណោះ ៕ រីឯទំរង់ស្ប៉ឬ ½ ស្ប៉វិញវាស្ថិតនៅក្នុង​​ មជ្ឈដ្ឋានខ្យល់ ដីស្ងូត សំបកបន្លែ ផ្លែឈើ ឬ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ លើផ្ទៃរបស់កំរាលផលិតកម្ម​ឬលើរបស់ផលិតកម្មជាដើម​៕ អំពើ (Mecanisms) របស់វា​ទៅលើអាហារគឺដំបួងវាស្រូបយកទឹក ពីអាហារដើម្បីកែសំរូល សំបកកោសិការវាអោយទៅជាល្អសំរាប់ស្ប៉​ ដោយអំពើរបស់អង់ស៊ីម​(Hyolorolases) ដែល​អនុគ្រោះដល់ការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមពីផលិតផល



0 comments:

Post a Comment